Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
1 z 12
Z rodzinnych stołów
- Ta inicjatywa ma na celu poszukiwanie smaków w przepisach naszych babć, w potrawach, które tradycyjnie goszczą na naszych rodzinnych stołach - mówił wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa podczas finału konkursu kulinarnego zorganizowanego przez urząd marszałkowski. - Spuścizna kulinarna jest w naszym regionie bardzo bogata, bo osiedlili się tu ludzie pochodzący ze wszystkich regionów Polski. Cieszę się, że tak wiele szkół odpowiedziało na nasz apel.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
2 z 12
Ważna historia
Konkurs adresowany był do dzieci i młodzieży. Część z nich w piątek w siedzibie sejmiku województwa zachodniopomorskiego opowiadała o swoich potrawach i ich historii.
Jury, w skład którego wchodzili urzędnicy, ludzie kultury i zawodowi kucharze obradowało podobno bardzo długo.
- Zwracaliśmy uwagę na przepis, jego oryginalność, ale także udokumentowanie jego historii - mówiła radna sejmiku wojewódzkiego Beata Radziszewska.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
3 z 12
Serducha z Wilna
Pierwszą nagrodę w kategorii szkół podstawowych zdobyła Pola Styrska za Szkoły Podstawowej nr 21 im. Kornela Makuszyńskiego w Koszalinie z ?kaziukowymi serduchami?, piernikami rodem z Wilna.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
4 z 12
Pączki ziemniaczane
Drugie miejsce zdobył Paweł Mróz ze Szkoły Podstawowej nr 74 w Szczecinie. Przygotował bardzo ciekawe pączki ziemniaczane. W tej potrawie do ciasta poza mąką używa się ziemniaków.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
5 z 12
Kapuśniaczki z Podkarpacia
Trzecie miejsce zajęła Klaudia Ożóg z podstawówki w Prusinowie z ?bułeczkami kapuśniaczkami?. Klaudia wyjaśniała, że kapuśniaczki pochodzą z Podkarpacia, a na Pomorze Zachodnie zostały ?przywiezione? pół wieku temu. To po prostu kruche, drożdżowe bułeczki z farszem z dobrze przyprawionej, duszonej kapusty kiszonej, okraszonej skwarkami z boczku.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
6 z 12
Hołubcie i św. Anna
Zwycięzcą konkursu w kategorii gimnazjalnej został Witold Pietruszka z zespołu szkół w Kołbaczu z ?hołubciami sąsiadowickimi? spod Sambora. Wiktor mówił nie tylko o hołubciach (gołąbkach z farszem z kaszy jęczmiennej i ziemniaków) serwowanych z sosem grzybowym, ale też ich pochodzeniu.
- Do naszej wsi przyjechali po wojnie ludzie z Sambora pod Lwowem, stamtąd przywieźli przepis na hołubcie i kult świętej Anny - opowiadał.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
7 z 12
Smalec story
Druga była Barbara Cybulska z gimnazjum w Chwiramie (?przysmak szwedzki? czyli smalec z wieprzowiny i gęsi). Basia nagrała filmik, którego akcja obraca się wokół produkcji smalcu wieprzowo-gęsiego wyrabianego od pokoleń według przepisu ze Wschodu (podgardle, boczek, smalec gęsi wytapiane w towarzystwie czosnku, majeranku i liści laurowych).
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
8 z 12
Pstrąg w pstrągu
Na trzecim miejscu znalazł się Adam Baran z gimnazjum w Grzmiącej, za potrawę ?pstrąg faszerowany?.
Pstrąg faszerowany był mięsem z ...pstrąga i kurczaka.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
9 z 12
Naprawdę niezły pasztet
W szkołach średnich zwyciężyła Agata Pajor z zespołu szkół w Gościninie, która przygotowała tradycyjny pasztet z gęsi.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
10 z 12
Aksamit grzybowej
?Aksamitna zupa grzybowa z uszkami lub łazankami? zapewniła drugie miejsce Szymonowi Piechowskiemu z Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Taką grzybową w domu Szymona przygotowuje się w Wigilię.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
11 z 12
Karp po żydowsku
Trzecie miejsce zdobył Jan Roszkowski z III Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Szczecinie, który przygotował ?karpia w piwie z rodzynkami po żydowsku?.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
12 z 12
Publiczność pod wrażeniem
Kruche pierożki faszerowane mięsem z wędzonych ryb, potrawka z grzybów leśnych i pasztet z gęsi robiły wrażenie. Ku uciesze publiki konkursowych potraw można było spróbować.
Wszystkie komentarze